Mureş este un judeţ în regiunea Transilvania din România. Are o suprafaţă totală de 6.714 km² care reprezintă 2,8% din suprafaţa totală a ţării. Numele judeţului provine de la râul Mureş, râu care străbate judeţul de la NE la SV.
Relieful colinar şi de podiş deluros este prezent pe suprafaţa judeţului într-o proporţie de 50%. Din cealaltă jumătate fac parte dealurile subcarpatice transilvănene şi munţii vulcanici Călimani - Gurghiu. Profilul topografic al reliefului apare sub forma unei curbe hipsografice ascendente cu relative echilibrări orizontale şi salturi altimetrice pe sectoare având ca punct de minim Valea Mureşului din apropierea Luduşului cu o altitudine de 300 m şi ca punct de maxim creasta Munţilor Călimani la 2100 m. Pe suprafaţa judeţului pot fi identificate următoarele unităţi de relief: Munţii vulcanici Călimani-Gurghiu, Dealurile subcarpatice transilvănene ale Reghinului şi Târnavei Mici, podişul Târnavelor şi Câmpia colinară a Transilvaniei.
Principalele lacuri şi iazuri din judeţul Mureş, în mare parte create artificial, sunt: Tăureni - iaz realizat pe Pârâul de Câmpie, Zau de Câmpie, Şăulia, Fărăgău, Lacul Ursu - în apropiere de acesta fiind şi lacurile: Aluniş, Negru, Roşu şi Verde.
Alte lacuri cu scop piscicol în care este permis pescuitul sportiv: Toldal, Peştişorul de Aur (de lângă Sâncraiu de Mureş), Uilac (aproape de Vânători), Uila (lângă Batoş), Toldal (30 km de Mureş), Tăureni (17 km de Mureş), Păstrăvăria (15 km de Sovata), Miheşu de Câmpie (5 km de Zau de Câmpie), Voivodeni, Iernut şi Bezid.
Targu Mures-resedinta de judet.
Sighisoara
Reghin
Ludus
Tarnaveni
Sovata
Iernut
Miercurea Nirajului
Pădurea Mociar de la Solovăstru, aflată pe Valea Gurghiului - suprafaţă 48 ha, fiind inclusă în categoria IV conform criteriilor IUCN. Aici se află unii din cei mai bătrâni arbori din România, peste 700 de ani.
Parcul dendrologic din Gurghiu, aflată pe Valea Gurghiului - alături de speciile autohtone există şi specii exotice de arbori din Australia, America de Nord, America de Sud, Japonia. Amenajarea parcului a avut loc 1740 de familia Bornemisza, în cadrul curţii feudale de la Gurghiu.
Valea Botei Mari de la Zau de Câmpie
Cetatea Sighisoarei
Statiunea Sovata
Muntele de sare de la Sovata